mattiseppoperala

Digitaaliset korvat käyttöön!

  • Päätöksenteko on kuin halonhakkuuta. Yksi asia kerrallaan - ja huolella!
    Päätöksenteko on kuin halonhakkuuta. Yksi asia kerrallaan - ja huolella!

Tohmajärven valtuusto heräsi henkiin. Viimeiseen kokoukseen tahdotaan puristaa valtuustokauden suurin päätös ja mahdollisesti päätyä paikallislehden sivuille uuden koulukeskuksen luojina. Hyvä niin. Onko tämä tilanne samanlainen kuin jos vanhaisäntä ottaa kolmen miljoonan lainan ja siirtää kaiken kuukauden kuluttua poikansa hallintaan? Eihän poika kuitenkaan oikein ymmärrä asioita eikä arvaisi ottaa kunnon lainaa.

Hötäkässä meinaa tulla kiire. Purinaa kuuluu. Ovatko kaikki juuri nyt saadut kosteusvauriotulokset vain odottaneet valtuustokauden päättymistä? Voidaanko kyläkoulut nyt hyvällä syyllä lakkauttaa?

Kouvolasta Tohmajärvelle muuttaneena mietityttää myös entisen Värtsilän kunnan kohtalo. Onko koulun lakkauttaminen vain lopullinen käsien pesu ja katkeruuden sinetöivä niitti?

Mittasuhteet pienessä kunnassa ovat toki toisenlaiset kuin taajamissa. Vaikka kaikki koululaiset kootaan yhteen paikkaan ei vielä synny suurta koulukeskusta. Kehityksen pyörät kuitenkin pyörivät. Pieni koulu olisi todennäköisesti lasten kannalta parhain ratkaisu. Ei tarvitsisi aamuin illoin matkustaa ensin äidin tai isän saattamana metsän läpi ja sitten istua linja-autossa kohti Kemien kylää.

Mistä nyt kuitenkaan enää löytyisi opettajia, jotka ottavat kokonaisvastuun vanhan kansakoulun tapaan? Pulma on sama kuin että pitäisi löytää kunnanlääkäri, jonka hoivassa kaikki ovat.  Ja suostua siihen, ettei sekään nyt sentään kaikkea ymmärrä mutta onhan se sentään meidän oma lääkäri.

Tiedän jotain tuosta yksinolon tunteesta. Olen ollut maalaiskirkkoherra. Kun kolmenkymmenen kilometrin säteellä ei yöaikaan tai viikonloppuisin ollut toista viranomaista, vastaan tuli monenlainen elämän kirjo. Eikä aina suinkaan seurakunnan asioita. Niin se olisi myös kyläkoulun opettajan ja kunnanlääkärin elämässä. Kuuluisi olla mukana siinä ja tässä.

Meidän täytyy mennä eteenpäin. Muutama asia on kuitenkin otettava vakavasti. 1: Päätöksiin tarvitaan aina asiapohja ja huolellinen harkinta. 2. Vuorovaikutus asukkaiden ja päättäjien välillä on saatava kuntoon. Alhaiset äänestysprosentit ovat oire. Nykytekniikkaa hyödyntäen on saatava kanavia kuntalaisten käyttöön viestien viemiseksi päättäjille. Kunnanvaltuutetuille ja johtaville viranhaltijoille on saatava digitaalisia korvia!

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat